Forside » Behandlinger » Tandproteser

Tandproteser

Hvad er en tandprotese ?

En tandprotese er en konstruktion til erstatning af manglende eller ikke bevaringsværdige tænder. Når man taler om tandproteser, tænker man altid på en aftagelig erstatning for en eller flere tænder. Det vil sige, at man selv kan tage protesen ud, når man ønsker det. I modsætning til en ikke aftagelig protetisk erstatning, som for eksempel en krone eller en bro, der sidder fast på tænderne, skal man tage en protese ud dagligt og rengøre den.

Hos Langenæs Tandlægerne samarbejder vi med tandteknikere om alle slags tandproteser. Se de fire typer af proteser nedenfor.

Teleskopprotese

Denne protese laves, når en fast protetisk løsning (f.eks. bro) ikke er muligt, men hvor stabilitet, æstetik og langtidsholdbarhed alligevel ønskes. En teleskopprotese kan være en hel- eller delprotese afhængigt af resttandsættet. Protesen består af et støbt stel med inderkroner af ædel guld dækket med akryl og plastiktænder. Der er ingen synlige bøjler. I overmunden kan man slippe for den generende ganeplade. Patienter udtrykker stor tilfredshed med disse behagelige proteser, derfor anbefaler vi som regel denne protese som førstevalg.

Delproteser

Hvis du mangler flere tænder, men har stadigvæk nogle raske, kan du få en delprotese. Protesen har som regel et støbt metallisk stel og plastiktænder, som fastgøres til stellet med lyserød akryl. Det støbte stel giver protesen en god styrke og pasform. Protesen sættes fast på de raske tænder ved hjælp af støtter og bøjler. Vi anbefaler denne protese frem for en helprotese, hvor det er muligt.

Helprotese

Dette er den absolut sidste løsning, når alle tænderne er mistet. En helprotese er en protese, der erstatter alle tænder i over- eller undermunden. Hele protesen er lavet af lyserødt akryl med plastiktænder. En hel overprotese fæstnes delvis ved en sugeeffekt mod ganen. En hel underprotese kan ikke suge sig fast, men hviler blot på gummen. Patienter oplever ofte, at den er svær at spise og tale med. Vi anbefaler derfor at bevare undermundstænder længst muligt eller sætte helprotesen fast ved hjælp af implantater.

Tryklåsprotese

Patienter oplever oftest problemer med helproteser i undermunden, idet gummen kan være meget flad og protesen dermed ikke kan sidde fast. Tryklåsproteser er generelt egnet for patienter, som har problemer med at styre sin helprotese, herunder optimal tale og spise. En tryklåsprotese er en helprotese, som sidder fast på implantater med tryklåsmekanisme. Denne tryklåsmekanisme holder protesen helt fast under tale, tykning og synkning. I overmunden sidder den fast på mindst 4 implantater og i undermunden på mindst 2 implantater. Denne løsning med to eller fire tryklåse er derfor en ideel løsning til patienter uden egne tænder.

Husk, når du besøger os

– Gratis parkering
– Afslappet stemning
– Gode priser
– Høj kvalitet
– Ingen overraskelser

5 af 5 stjerner på TrustPilot.

Læs vores kunders omtale af os her.